FOU Logotyp

Otago-appen etta på topplistan

Otago-appen är den just nu mest evidensbaserade appen i världen enligt en ny brittisk studie "Otago Exercise Programme app could be considered to have the strongest evidence-base of the available apps." Appen tillhandahåller fallförebyggande träning för äldre, vilket passar perfekt nu under coronapandemin, när många äldre måste sköta sin träning i hemmet.

Egenvård har fått en ännu viktigare innebörd nu i dessa covid-19 tider, speciellt för våra äldre 70+ som nu i stor utsträckning är begränsade från att delta i olika fysiska aktiviteter och träning som vi vet är ett stärkande skydd för bland annat fallolyckor. Det finns idag en app som är framtagen som är baserat just på att kunna genomföra träning oavsett var man befinner sig. Träningen ska stärka muskler och träna balansen - viktiga funktioner för att förebygga fall. I en ny studie i England har Otago-appen, som tagits fram på FoU i Sörmland, lyfts fram som den mest evidensbaserade app som finns tillgänglig i världen just nu.

Appen riktar sig till äldre som har behov av träning för att stärka och förebygga risk för fall. Appen är framtagen tillsammans med seniorer för att säkerställa användarvänligheten. Appen finns idag endast på Google Play men planeras till hösten att finnas även för IOS telefoner. Rekommendera gärna appen till alla äldre som har behov av träning! >Läs mer