Länsgemensamt regionalt stöd har under 2021 och 2022 en samordnare på 50 procent för länets kommuner i det suicidpreventiva arbetet. Respektive kommun har en till två samordnare (20 % per kommun). Läs mer om arbetet på lansgemensamt-regionalt-stod. Se även Suicide Zero:s kartläggning, från mars 2022, över kommunernas suicidpreventiva arbete Sörmlands resultat kommuner suicidprevention, Suicide Zero
I det här avsnittet av FoU-podden berättar Marie Wallin och Sophie Tenser om Delaktighetsmodellen. Vad är det? Hur fungerar den? Varför ska man använda den? >Länk till alla avsnitten
Den årliga välfärdsteknikmässan är tillbaka. Årets tema är Kan själv och bjuder bland annat på teknik för nytta och nöje, praktiska tips och råd, utställning och föreläsningar. Mässan riktar sig till dig som är intresserad av välfärdsteknik som kan göra livet lättare, speciellt för dig som är lite äldre.
FoUiS driver ett tvåårigt utvecklingsprojekt med syftet att hålla samman Sörmlands kommuner och Regionen i omställning mot en nära vård. Uppdraget innebär att arbeta fram en gemensam målbild, samt att ge förslag på gemensamma fokusområden och hur man ska kunna följa upp omställningen. >Läs mer på sidan om Nära vård i Sörmland
Den gemensamma nämnden för socialtjänst och vård (NSV), har under mars beslutat om den gemensamma målbilden för den nära vården i Sörmland med siktet inställt på 2035.
Målet för den nära vården i Sörmland är att individen ges möjlighet att vara delaktig i alla beslut om sin vård och omsorg och medarbetare samverkar över organisationsgränser. Primärvården är navet i vården och ska samverka med annan hälso- och sjukvård t.ex. specialistvården och med kommunernas socialtjänst.
Målet är också att arbeta nära vilket innebär att vården och omsorgen är jämlik oavsett var i länet den ges. Dessutom ska vården och omsorgen vara lättillgänglig och flexibel vilket kan innebära digital när det är möjligt och fysisk när det behövs.
Dessutom är målet att vården och omsorgen utgår från individens hälsa, behov, livssituation, förmåga och resurser. Framtida situationer kan förutses av vårdens och omsorgens medarbetare med fokus på att förebygga ohälsa och sjukdom hos den enskilde individen.
Den gemensamma målbilden har arbetats fram under hösten 2021 där projektledarna haft dialoger och workshops med invånare i länet, tex via pensionärs- och funktionshinderråden, Levande bibliotek och Anhörigcentrum. Medarbetare i både Regionen och kommunerna har i olika forum och grupperingar bidragit med synpunkter. Dessutom har enkäter till både medarbetare, chefer samt till länets invånare varit tillgängliga på sociala medier.
Vad behöver göras och hur går vi vidare?
Projektet har nu fokus på att arbeta fram förslag på gemensamma fokusområden samt förslag på hur omställningen till den nära vården ska följas upp. Dessutom finns behov av att ta fram informations och kommunikationsmaterial för spridning av nära vård samt för implementering av målbilden, till medarbetare på olika nivåer inom både kommuner och Regionen.
Det här avsnittet handlar om forskningsprojektet ”Samverkan i barnhälsovården – betydelse för vårdkvalitet och arbetsrelaterat välbefinnande”, som genomförts av FoU i Sörmland i samverkan med den centrala Barnhälsovården Sörmland. Bland annat berättar Ylva Tindberg, Ulrika Nygren och Lina Larsson om hur undersökningen gick till, vad de fick för resultat och om slutsatser och praktiska rekommendationer. >Länk till alla avsnitten
Nu är alla nio delar av den uppskattade e-utbildningen ”Personcentrerat bemötande av personer med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning" på plats i Kompetensportalen. E-utbildningen ger kunskap och verktyg att använda i det dagliga arbetet.
Utbildningsmaterialet består av fakta, filmer med personliga berättelser, praktiska tips och reflektionsövningar. Utbildningen kan genomföras individuellt eller i en mindre arbetsgrupp. >till E-utbildningen
I e-utbildningen får du kunskap om hur det är att ha till exempel autism, ångest eller hörselnedsättning. Du får praktiska tips på vilka anpassningar som behöver göras för att skapa möte på lika villkor och därmed bidra till jämlika insatser. Variationen i utbildningsmaterialet bidrar till att kunskapen är lätt att ta till sig, säger Eva Charlotte Bernthson, projektledare för område funktionsrätt inom division psykiatri och funktionshinder.
Här hittar du e-utbildningen
Du hittar e-utbildningen i Kunskapsportalen
Ett poddavsnitt om e-utbildningen
Avsnitt 64 av FoU-podden handlar om e-utbildningen. Bland annat berättar medarbetare om lärdomar som utbildningen har gett och du får möta brukare som delar med sig av sina erfarenheter.
Lyssna gärna även på avsnitt 50 av FoU-podden som handlar om e-utbildningen!
Har du frågor om utbildningen?
Hör av dig till: eva-charlotte.bernthson@regionsormland.se
Du kan börja med modul ett redan idag!
– Betydelse för vårdkvalitet och arbetsrelaterat välbefinnande
Rapporten redogör för forskningsprojektet ”Samverkan i barnhälsovården – betydelse för vårdkvalitet och arbetsrelaterat välbefinnande”, som genomförts av FoU i Sörmland i samverkan med den centrala Barnhälsovården Sörmland. Två delstudier har genomförts med olika personalkategorier inom barnhälsovården och med socionomer vid familjecentraler i Sörmland. Resultatet tyder bland annat på att det finns goda förutsättningar för samverkan inom barnhälsovården samt att samlokalisering vid familjecentral gynnar samverkan över professions- och verksamhetsgränser. Samverkan har betydelse för personalens upplevelse av vårdens kvalitet och personalens arbetsrelaterade välbefinnande. >Hela rapporten och kortversionen
Idag sker en verksamhetsförändring på FoU i Sörmland. Syftet är att tydliggöra FoUiS uppdrag som forsknings- och utvecklingsenhet i Sörmland.
Verksamhetsförändringen berör främst de utvecklingsledare som idag har övergripande RSS uppdrag inom områdena; barn och unga, missbruk, funktionshinder, äldre och digitalisering. Dessa uppdrag går i och med verksamhetsförändringen över till Länsgemensamt Regionalt Stöd (LRS). Verksamhetschef för Länsgemensamt regionalt stöd är Titti Kendall som har ett övergripande RSS uppdrag i Sörmland.
FoU i Sörmland kommer precis som tidigare att arbeta med evidensbaserad praktik och att stärka förutsättningarna för ökad kvalitet och effektivitet i praktiken.
Mer information kommer inom kort att finnas på hemsidan, som även kommer att struktureras om utifrån verksamhetsförändringen.