FOU Logotyp

Psykiatrins dag Norra 2018

Sysselsatt eller sysselmatt? - Psykisk ohälsa, arbete och sysselsättning

Den 16 oktober 2018 genomfördes Psykiatrins dag Norra. Dagens fråga var "vilken roll har arbete och sysselsättning för personer med psykisk ohälsa och hur kan vägen tillbaka se ut?"

Fullsatt i Aula Collegium på Mälardalens högskola på psykiatrins dag norra. Förmiddagen fokuserades i första hand på forskningsperspektivet, men även en del om verksamhetsperspektivet.

Monica Bertilsson föreläserMonica Bertilsson

Monica Bertilsson, som till vardags är forskare vid Göteborgs universitet, inledde psykiatrins dag med att utmana tänkandet kring vad arbetsförmåga egentligen är. Arbetsförmåga, menar hon, är inte din diagnos, utan en mer komplex kombination av dig som individ, själva arbetet och dess olika delar och miljön. 

Johanna Gustafsson

Johanna Gustafsson är forskare vid Örebro Universitet och har särskilt beforskat SE (Supported Employment) och den version som utvecklats till IPS (Individual Placement and Support).Hon berättade om metoden, hur den utvecklats och vad vi känner till om dess verkan.

Goda exempel från verksamhetenGoda exempel från verksamheten

Efter lunch fick vi ta del av goda exempel från verksamheter i Eskilstuna och Strängnäs kommun. Exempelvis egna erfarenheter av att ha en meningsfull sysselsättning som är anpassad efter ens egen arbetsförmåga. Vi fick också ta del av vikten att bli lyssnad på och betydelsen av att få en push i rätt riktning för att kunna bryta ekonomiskt bistånd och bli självförsörjande.

Sanna Bråding och Emme-Li VingareSanna Bråding och Emme-Li Vingare

Sanna Bråding, skådespelare, programledare är på väg tillbaka efter en period av utmattning.  I ett samtal med Emme-Li Vingare pratade on om prestationer, arbetsförmåga, självempati och vikten av att tillåta sig vara sårbar.

Programmet såg ut så här: >Inbjudan psykiatrins dag norra