Välj om du vill läsa texten, eller lyssna på ljudfilerna.
(Ljudfilen nedan är cirka två minuter)
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för personer som vårdar en närstående som är äldre, långvarigt sjuk eller har en funktionsnedsättning (socialtjänstlagen, SoL, 5 kap. 10 §). Det är viktigt att du som jobbar inom vård och omsorg bemöter anhöriga med respekt.
Välj avsnitt äldre eller funktionshinder. Se filmen och reflektera över frågorna. För dig som vill få kunskap om barn som anhöriga, se ”extramaterial” längst ner på sidan.
Reflektionsfrågor
Filmen är framtagen av Demensförbundet
Vem hjälper den som hjälper? Om psykisk ohälsa och att se anhöriga som en resurs inom vård och omsorg. Filmen är framtagen av Nationell samverkan för psykisk hälsa (NSPH)
Välj om du vill läsa texten, eller lyssna på ljudfilerna.
(Ljudfilen nedan är ca 6 min)
Barnkonventionen är lag [1] och utgör en grund till att varje barns rättighet blir uppmärksammat och att varje barn får det stöd och hjälp som den är i behov av. Barn (0-18 år) som är anhöriga/närstående har rätt till information, råd och stöd enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL), 5 kap. 7 §
”Ett barns behov av information, råd och stöd ska särskilt beaktas om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med
Detsamma gäller om barnets förälder eller någon annan vuxen som barnet varaktigt bor tillsammans med oväntat avlider.”
Region Sörmland har i sin riktlinje [3] breddat definitionen så barnet har tolkningsföreträde till vem som är närstående (tex. syskon, mor/farföräldrar, nära släkt/vänner, pojkvän/flickvän).
Tips för dig som ger stöd enligt HSL, SoL eller LSS och möter barn som är anhöriga/närstående. Det kan handla om att det bor ett barn hos personen som du stödjer, exempelvis inom boendestöd, hemtjänst eller om du ger sjukvård i hemmet. Ett annat exempel är om ett barn hälsar på någon som står dem nära, som bor på ett särskilt boende, gruppboende eller korttidsboende. [4,5]
Tänk på hur miljön ser ut i hemmet gällande hjälpmedel, medicinsk utrustning med mera, så att miljön inte upplevs obehaglig för barnet. Exempelvis, om personen du stödjer använder inkontinensskydd, tänk på att de inte förvaras synligt på ett sådant sätt att barn eller barnets vänner ser dem.
Filmen beskriver vad som menas med att vara barn som anhörig, om barnens rättigheter utifrån HSL 5 kap. 7 § och hur situationen kan upplevas för barnen.
Filmen är framtagen av Nationellt kompetenscentrum anhöriga. >anhoriga.se
1 Lag (2018:1197) om Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter.
2. Hälso- och sjukvårdslag (2017:30). 5 kap, 7§
3. Den nationella anhörigstrategin | Nationellt kompetenscentrum anhöriga (anhoriga.se)
5. FoU-podden om barn som anhöriga/närstående.
Senast redigerad 241125
Område: Anhöriga
Kategori: Valbart område
Tidsåtgång:15-20 min + extra ca 15 min
Innehåll: Texter/ljudfiler, länkar, filmer och referenser
Utvärdering: >Länk till frågorna