I den här nyhetssammanfattningen kan du läsa nya rapporter om forskning kring Nära vård, utvärdering av Forummetoden för brukarmedverkan, forskningsledaruppdrag i en kommun och Tillsammans för barnens bästa. Du kan också läsa om fallprevention både om nyheter i kunskapsstödet för fallprevention och om det förlängda FallFitness-projektet. Vi tipsar också om två nya poddavsnitt.
Hur kan vi öka brukarmedverkan och förbättra vården och omsorgen genom att lyssna på de som faktiskt använder den? I Sörmland har man testat Forummetoden Sörmland, inom psykiatrisk öppen- och slutenvård samt kommunal socialpsykiatri, för att ge patienter, brukare och anhöriga en aktiv roll i att utveckla verksamheten. Genom Forummetoden Sörmland möjliggörs brukarmedverkan och deltagarna kan själva föreslå förbättringar och bidra till konkreta förändringar, vilket skapar en mer engagerad och lyhörd vård- och omsorg.
FoU i Sörmland har utvärderat metoden och genomfört en grundlig analys baserat på enkäter, intervjuer och dokumentation från forummötena under 2023–2024. Resultatet av utvärderingen är nu klart, och du kan läsa om metoden, resultaten och även rekommendationer för införande av liknande metoder i den nypublicerade rapporten.
För den som har ont om tid finns också en superkort version som ger en snabb och tydlig sammanfattning. Ta chansen att ta del av resultaten och få inspiration till hur brukarinflytande kan förbättra vården och omsorgen! >Hela rapporten och kortversionen
FallFitness är ett nyutvecklat gruppbaserat träningsprogram med fokus på balans, styrka samt träning i att falla på rätt sätt. I programmet används metoden Train the Trainer, där ett antal tränarpar utbildas för att sedan i sin tur träna andra. Både tränare och deltagare i programmet är äldre personer över 65 år.
Programmet genomfördes och testades i ett forskningsprojekt under 2023–2024. Testresultaten var mycket positiva och nu har projektet blivit förlängt till och med 2025. Det här är en viktig del i det fallförebyggande arbetet i Sörmland och hittills har de flesta av våra kommuner tackat ja till att delta i projektet. Det innebär att flera äldre kommer att utbildas till tränare och att ännu fler kommer att delta i träningsgrupperna och bli bättre på att hantera både fallrisk och fall.
FallFitness är en viktig och inspirerande satsning för att skapa tryggare och mer självständiga liv för äldre! >Läs mer
På Vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna ville man gå från magkänsla till mera kunskap och satsa på kunskapsdriven verksamhetsutveckling. Men hur vet man att forskningen som genomförs faktiskt är behovsstyrd, leder till nytta och svarar på rätt frågor? För att få hjälp med detta rekryterade Vård- och omsorgsförvaltningen våra forskningsledare Marina Arkkukangas och Sanna Tiikkaja på deltid. Under de två år uppdraget har varat har de bland annat tagit fram en process för utvecklings- och forskningsinitiativ, för att säkerställa att all forskning kopplar an till förvaltningens uppsatta mål. Om det och om alla andra uppgifter forskningsledarna har haft, kan du läsa i den helt färska rapporten >Kunskapsdriven verksamhetsutveckling inom socialtjänsten.
Hur går det med utvecklingsarbetet Tillsammans för barnens bästa i Sörmland? Det har våra följeforskare Osman Aytar och Lina Larsson undersökt genom att fördjupa sig i delprojektet Barn i behov av stöd utifrån en NPF-liknande problematik och piloterna Barnets bästa-hjulet och samordningsfunktion, och Familjecentralsliknande arbetssätt 0–18 år. Fokus har legat på vilka målsättningar delprojektet och piloterna haft, framgångsfaktorer och hinder samt vilka förbättringsförslag som har funnits för det fortsatta arbetet. I den här delrapporten, nr 3, kan du bland annat läsa om resultat från intervjuer och rekommendationer som baseras på resultaten. >Läs rapporten
Hösten 2022 började en doktorand att följa omställningen till en Nära vård i Sörmland. Huvudsyftet är att utifrån ett praktiknära forskningsperspektiv studera omställningen till en mer personcentrerad och integrerad vård, omsorg och hälsa, (Nära vård) i Sörmlands län. Nu är de två första delrapporterna publicerade, delrapport ett om målbilden och delrapport två om färdplanen. Du hittar båda rapporterna på sidan om doktorandprojektet.
Kunskapsstödet för fallprevention som lanserades i oktober 2024 utvärderas och uppdateras löpande. Sedan lanseringen har vi läst in alla texter och lagt upp dem som ljudfiler, för dig som föredrar att lyssna. För dig som skulle vilja skriva ut de delar av stödet som gäller för just din typ av verksamhet, har vi nu gjort tre PDF-versioner av kunskapsstödet, ett för varje område; sjukhus, eget boende och särskilt boende. Du hittar dem på startsidan av kunskapsstödet.
Du hittar FoU-podden där poddar finns och här på vår hemsida.
Prenumerera gärna i din favoritapplikation!
I det här avsnittet diskuterar deltagarna insatskartläggningen kring socialpsykiatrin, samverkan inom socialtjänsten och med regionen samt nya socialtjänstlagen. Bland annat berättar Susanna Berndts från Trosa och Karolina Sehlstedt från Strängnäs om arbetet i sina kommuner. Andreas Dahlström, från Länsgemensamt regionalt stöd berättar lite om samsjuklighetsutredningen och Lina Larsson och Sanna Tiikkaja från FoUiS berättar om insatskartläggningen. >Länk till alla avsnitten
Det här avsnittet spelades in under en dag som helt handlade om ECPAT och barns utsatthet på nätet. ECPAT Sverige arbetar mot sexuell exploatering av barn. Med i det här avsnittet är Lina Larsson, FoUiS, Anna-Karin Hildingsson Boqvist som är generalsekreterare på ECPAT Sverige och seminariedeltagarna Emelie Trolin, Fredrik Winberg och Tove Norin Nielsen, som på olika sätt arbetar med barn och unga.
De kommer bland annat att prata om ECPAT, Webbcrawlern Arachnid, det ekonomiska utnyttjandet av tonårspojkar, flickors utsatthet och om att hjälpa dem som blivit utsatta. >Läs mer och lyssna >Lyssna direkt på SoundCloud
Här lägger vi i första hand ut innehåll som handlar om vår forskning eller våra projekt.
LinkedIn FoUiS
Här lägger vi ut i stort sett allt vi gör, så vill du vara säker på att inte missa något, följ oss här. Vi delar också relevanta inlägg från andra, både från Facebook och andra kanaler.
FoUiS på Facebook
Lyssna på vår podcast FoU-podden, där går vi lite djupare in på olika ämnen. Podden finns bland annat här på vår hemsida, på SoundCloud,på YouTube, på iTunes och på Podcaster.
På instagram lägger vi upp bilder från vår dagliga verksamhet. Vi jobbar på att bli bättre på just denna kanal.
Instagram
MI är en evidensbaserad samtalsmetod som rekommenderas av Socialstyrelsen i nationella riktlinjer av sjukdomsförebyggande metoder. Kursen består av fem dagar, inklusive grund och fortsättning, och är inriktad på praktiska tillämpningar inom hälso- och sjukvård samt vid socialt arbete. OBS: Antalet platser är nästan slut, så endast de kommuner eller Region Sörmland som fortfarande har garanterade platser kvar (=förtur), kan få plats till denna start.