I den här nyhetssammanfattningen kan du läsa om forskning kring Nära vård, Fall-literacy och FallFitness. För dig som är intresserad av fallprevention kan du också läsa om kunskapsstödet som nu är lanserat. Vi tipsar också om tre nya poddavsnitt.
God jul och gott nytt år!
Sörmlands kunskapsstöd för fallprevention är äntligen färdigt för användning. Kunskapsstödet är till för dig som arbetar inom socialtjänst eller hälso- och sjukvård med personer som är 65 år eller äldre. Kunskapsstödet är en del av ett omfattande program för att minska fall och fallskador i vår region. Vi har grundat arbetet på de senaste globala riktlinjerna, de australiska riktlinjerna och även hämtat inspiration från de norska riktlinjerna för fallprevention. Det finns även sidor riktade till dig som själv är 65 år och äldre. >Kunskapsstödet för fallprevention.
Nu är den första artikeln om doktorandprojektet Nära vård i Sörmland publicerad. Artikeln redovisar den första av tre planerade delstudier och handlar om hur arbetet med utvecklingen av en gemensam målbild har sett ut i Sörmland. >Läs hela översättningen av abstract
Fall och fallrelaterade skador är ett stort hot mot äldre vuxnas hälsa och välmående. Var tredje person över 65 år faller varje år och risken för fall ökar med åldern. Trots att forskning om effektiv fallprevention är väletablerad, är implementeringen och följsamheten av dessa interventioner fortfarande en utmaning. I fallprevention, är informationsspridningen central och kunskap sprids på många olika sätt, men trots det minskar inte antalet fall och fallskador. Det kan bero på att det finns ett glapp mellan att förstå information och att överföra det till en beteendeförändring. >Läs översättning av abstract i originalartikeln
Fall och fallrelaterade skador fortsätter att vara en global utmaning och ett stort hot mot äldre personers hälsa. Specifik styrke- och balansträning är en effektiv metod för att förhindra fall hos hemmaboende äldre personer. Men det är en utmaning för vården att tillhandahålla evidensbaserade fallförebyggande metoder till en bred målgrupp, därför behövs nya modeller för att främja träning bland äldre personer.
Vi har i en studie utvärderat effekterna av det multikomponenta gruppträningsprogrammet FallFitness. Träningsgrupperna bestod av äldre personer och leddes av andra äldre personer som utbildats till licensierade FallFitness instruktörer. I utvärderingen fokuserade vi på fysisk förmåga, aktivitetsnivå, handgreppsstyrka, livskvalitet, egen fallpreventionsförmåga, rädsla för att falla och falltekniker och jämförde sedan detta med en kontrollgrupp. >Läs mer om studien kring FallFitness
Det här avsnittet handlar om socialtjänstens framtida ansvar för personer med olika beroende och/eller samsjuklighet. Och även om den nya socialtjänstlagen. Med i det här avsnittet är Madelene Buskas, enhetschef på enheten vuxna i Flens kommun, Christer Åkerlund, enhetschef vid öppenvården i Eskilstuna kommun och enhetschef för beroendemottagningen Vägen, Andreas Dahlström, Länsgemensamt regionalt stöd samt Sanna Tiikkaja och Lina Larsson som båda är forskningsledare på FoU i Sörmand.
Kan du få FaR digitalt? Ja absolut, om du behöver det.
I avsnittet 100 av FoU-podden, berättar Eva-Lena Kohn från Region Sörmland, Anna Åkerberg och Serena Bauducco om FaR – Fysisk aktivitet på recept, vad det är, vem det är för och hur det fungerar. De berättar också om FaR med digital ingång, som breddinfördes 2023 och som nu utvärderas.
I det här avsnittet berättar Maria Liljeroos och Marina Arkkukangas om ett forskningsprojekt kring distansmonitorering för multisjuka äldre. De berättar om vad distansmonitorering innebär, vilka som kan använda det, hur forskningsprojektet har gått och om fallgropar och medskick att tänka på vid liknande forskning.
Lyssna på FoU-podden där poddar finns, exempelvis på SoundCloud och läs mer på sidan för FoU-podden.
Region Sörmland bjuder in till Webbinariet Ungdomars utsatthet för barnfridsbrott – resultat med fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och livsstilsfaktorer under fritiden. Wilma Anclair och Molly Rydahl berättar om resultat från sina uppsatser om ungas utsatthet för barnfridsbrott. Resultaten baseras på Liv & hälsa ung undersökningen (LHU) 2023.
MI är en evidensbaserad samtalsmetod som rekommenderas av Socialstyrelsen i nationella riktlinjer av sjukdomsförebyggande metoder. Kursen består av fem dagar, inklusive grund och fortsättning, och är inriktad på praktiska tillämpningar inom hälso- och sjukvård samt vid socialt arbete. OBS: Antalet platser är överskridet, så endast de kommuner eller Region Sörmland som fortfarande har garanterade platser kvar (=förtur), kan få plats till denna start.
MI är en evidensbaserad samtalsmetod som rekommenderas av Socialstyrelsen i nationella riktlinjer av sjukdomsförebyggande metoder. Kursen består av fem dagar, inklusive grund och fortsättning, och är inriktad på praktiska tillämpningar inom hälso- och sjukvård samt vid socialt arbete. OBS: Antalet platser är nästan slut, så endast de kommuner eller Region Sörmland som fortfarande har garanterade platser kvar (=förtur), kan få plats till denna start.