I den här nyhetssammanfattningen kan du läsa om forskning kring Tillsammans för barnens bästa-projektet, distansmonitorering och FaR - Fysisk aktivitet på recept. För dig som är intresserad av fallprevention finns även en nyhet om kunskapsstödet för fallprevention och årets fallpreventionsvecka. Vi tipsar också om fyra nya poddavsnitt.
FoU i Sörmland bedriver följeforskning kring projektet Tillsammans för barnens bästa i Sörmland. I delstudie 3 har vi nu avslutat en intervjustudie i delprojektet Barn i behov av stöd utifrån en NPF-liknande problematik samt i piloterna Barnets bästa-hjulet och samordningsfunktion, och Familjecentralsliknande arbetssätt 0–18 år.
Den preliminära analysen av intervjuerna visar mycket intressanta resultat, exempelvis att praktisk samverkan över verksamheters gränser överbryggar organisatoriska mellanrum och gör skillnad för enskilda barn och föräldrar/vårdnadshavare. Den visar också på utmaningar på lednings- och professionsnivå. Rapporten publiceras i november.
Efter fyra års arbete är nu det länsgemensamma projektet om monitorering i hemmet hos multisjuka äldre avslutat. Både Eskilstuna och Trosa har deltagit vid olika tidpunkter. Projektet har gett flera värdefulla lärdomar och från ett forskningsperspektiv kan vi redan nu lyfta fram några centrala områden, bland annat vårdpersonalens attityder, personcentrering och att tekniken fungerar. >Läs mer
Den 17 september genomförde vi en workshop om kunskapsstödet för fallprevention. Forskarna Camilla Thunborg och Gunilla Avby från Stockholms universitet och Marina Arkkukangas från FoU i Sörmland berättade om arbetet och deltagarna fick berätta om sidan erfarenheter av stödet och sitt fallpreventiva arbete och även testa att lösa case med hjälp av kunskapsstödet.
>Läs mer om projektet
Den 9:e september inleddes utvärderingen av FaR digitalt, som omfattar alla vårdcentraler i Sörmland. Utvärderingen kommer att följa de patienter (>18 år) som förskrivs FaR digitalt. Dessa patienter kommer att svara på tre enkäter som ingår i utvärderingen.
FaR med digital ingång ger möjlighet för invånarna i Sörmland, oavsett hälsotillstånd, att själva ansöka om FaR via Vårdkontakt Direkt eller 1177. FaR breddinfördes i Sörmland november 2023. Anledningen till breddinförandet är att öka nivån av fysisk aktivitet samt minska stillasittandet, vilket i sin tur främjar hälsan. FaR är en hälsofrämjande satsning som går i linje med omställningen till en god och nära vård. För att kunna dra några slutsatser om FaR via digital ingång, har forskare vid FoU i Sörmland (FoUiS) fått i uppdrag att utvärdera metoden.
>Läs mer om utvärderingen av FaR
Vecka 40 infaller den årliga fallpreventionsveckan. I år har Region Sörmland och FoU i Sörmland samverkat för att ta fram ett program med aktiviteter. Bland annat bjuder vi på föreläsningar av medarbetare från olika verksamheter och forskare inom ämnet, lansering av Kunskapsstödet för fallprevention samt praktiska övningar och tester. >Läs mer
MI är en evidensbaserad samtalsmetod som rekommenderas av Socialstyrelsen i nationella riktlinjer av sjukdomsförebyggande metoder. Kursen består av fem dagar, inklusive grund och fortsättning, och är inriktad på praktiska tillämpningar inom hälso- och sjukvård samt vid socialt arbete.
MI är en evidensbaserad samtalsmetod som rekommenderas av Socialstyrelsen i nationella riktlinjer av sjukdomsförebyggande metoder. Kursen består av fem dagar, inklusive grund och fortsättning, och är inriktad på praktiska tillämpningar inom hälso- och sjukvård samt vid socialt arbete.