FOU Logotyp

Kunskapsstöd för fallprevention

Välkommen till Sörmlands kunskapsstöd för fallprevention!

Det här kunskapsstödet är för dig som arbetar inom socialtjänst eller hälso- och sjukvård med personer som är 65 år eller äldre. Se gärna introduktionsfilmen nedan för att få en bättre förståelse för hur du kan använda kunskapsstödet.

>Klicka här om du själv är 65+

Om du hellre lyssnar än läser har vi läst in denna sida. Se ljudfil nedan.

Bedömning av fallrisk

Flödesschemat nedan är en översikt av en första fallriskbedömning. Beroende på var bedömningen görs och vem som bedöms varierar startpunkten för bedömningen. De allra flesta kan börja med de tre frågorna om fall och gå vidare därifrån. Om svaret är nej på alla tre frågorna går man via nej till lågrisk. Om svaret är ja på någon av frågorna går man vidare via ja till en bedömning av allvarlighetsgrad.

I vissa fall, som när personen redan fallit går man direkt till bedömningen av allvarlighetsgrad. Personer på särskilt boende eller inom slutenvård, anses alltid ha hög fallrisk och man hoppar då direkt till högrisk.

Kom ihåg att alltid också lyssna på personen som ska bedömas eget perspektiv.

Vi rekommenderar att du använder checklistan för bedömning enligt flödesschemat för en första fallriskbedömning. Den ligger under flödesschemat på sidan och finns även som PDF. Se även skörhetsskalan.

Stöd för utbildning

Det finns starkt stöd för att erbjuda utbildning om fallprevention till alla personer över 65 år som är inlagda på sjukhus och andra högriskgrupper. Detta är även ett tips för personer på särskilt boende och eget boende samt även för personal. Se broschyrer och praktiska tips som kan användas i kunskapshöjande syfte.

Till dig som testar programmet

Skicka in dina synpunkter, tankar, idéer och ändringsförslag via formuläret.
>Länk till formuläret

Bra att veta

Definition av fall: Fall är en oväntad händelse då en person hamnar på marken, golvet eller lägre nivå – oavsett om personen blir skadad eller inte.

Evidens och expertutlåtanden

Bedömningar och åtgärder som har stöd eller starkt vetenskapligt stöd nämns i inledande texter. För dessa områden finns också en mer detaljerad beskrivning.

Det som benämns som praktiska tips i programmet baseras på expertutlåtanden och studier som har använt fallriskfaktorer som mått. Även dessa praktiska tips beskrivs mer detaljerat under respektive område.

Fallalgoritm för alla

Flödesschemat är modifierat och översatt utifrån World guidelines for falls prevention and management for older adults: A global initiative

Checklista för bedömning enligt flödesschemat

Grundinformation
Ange ett ID, så att bara du vet vem det gäller.





Ställ först följande tre frågor:






OM SVARET ÄR NEJ på samtliga frågor, ge fallpreventionsråd utifrån LÅGRISK
OM SVARET ÄR JA på någon av de tre frågorna gör en bedömning av allvarlighetsgrad enligt punkterna:




*Se länkad bild med skörhetsskalan till höger (i mobil; under formuläret)















MELLANRISK: OM SVARET ÄR NEJ på alla fem punkerna gör en riskbedömning utifrån MELLANRISK
HÖGRISK: OM SVARET ÄR JA på minst en av de fem punkterna om allvarlighetsgrad, gör en riskbedömning utifrån HÖGRISK
RISKNIVÅ



GDPR
För dig som använder en egen e-postadress. OBS! Tänk på att inte lägga in några personuppgifter för den formuläret gäller.

Bedömning av skörhet

Poäng 4-9 enligt skörhetsskalan bedöms som skör.

 

LÅGRISK

MELLANRISK

HÖGRISK