Om du hellre lyssnar än läser har vi läst in denna sida. Se ljudfil nedan.
På den här sidan kan du läsa om områden som specifikt lyfts fram och som det finns starkt stöd för när det gäller fallprevention. Här finns även praktiska tips från olika expertutlåtanden och från studier med riskfaktorer för fall som utfallsmått. Följ flödesschemat och gör checklistan på första sidan för en mer specifik guidning av det fallpreventiva arbetet.
Här ser du en visuell presentation av arbetsflöde för bedömning av fallrisk och åtgärd.
Erbjud utbildning i fallprevention som utöver träning inkluderar alla områden, individ, beteende och omgivning.
Erbjud träning för att förhindra fall, i första hand balans och rörlighet samt styrketräning. Uppmuntra till regelbunden träning 2–3 timmar per vecka. Säkerställ att utbildad personal exempelvis fysioterapeuter eller annan lämplig träningsinstruktör utformar och levererar evidensbaserad fallpreventiv träning.
Erbjud personer med låg fallrisk (exempelvis personer som inte har fallit under det senaste året) möjlighet att delta i träning som erbjuds ute i samhället eller träning som kan genomföras på ett säkert sätt i hemmet.
Erbjud personer med hög fallrisk, exempelvis personer som fallit två eller fler gånger det senaste året en individanpassad bedömning och skräddarsydd insats som inkluderar träning, säkerhet i hemmet, hjälpmedel, läkemedelsgenomgångar, fotvård och strategier för att ta itu med rädsla och oro för fall, samt för ångest och depression.
Definition av fall: Fall är en oväntad händelse då en person hamnar på marken, golvet eller lägre nivå – oavsett om skada inträffar eller inte
Evidens och expertutlåtanden
Bedömningar och åtgärder som har stöd eller starkt vetenskapligt stöd nämns i inledande texter. För dessa områden finns också en mer detaljerad beskrivning.
Det som benämns som praktiska tips i programmet baseras på expertutlåtanden och studier som har använt fallriskfaktorer som mått. Även dessa praktisk tips beskrivs mer detaljerat under respektive område.