FOU Logotyp

Sjukhus symbol  Fallprevention på sjukhus

Om du hellre lyssnar än läser har vi läst in denna sida. Se ljudfil nedan.

På den här sidan kan du läsa om områden som specifikt lyfts fram och som det finns starkt stöd för när det gäller fallprevention. Här finns även praktiska tips från olika expertutlåtanden och från studier med riskfaktorer för fall som utfallsmått. Följ flödesschemat och gör checklistan på första sidan för en mer specifik guidning av det fallpreventiva arbetet.

Här ser du en visuell presentation av arbetsflödet för bedömning av fallrisk och åtgärd.

Flödesbild fallriskbedömning april 24

Rekommendation

  • Erbjud en skräddarsydd utbildning till personer utan betydande kognitiv funktionsnedsättning, till anhöriga samt till all personal.
  • Genomför individanpassade multifaktoriella fallförebyggande insatser för alla personer utifrån en multifaktoriell fallriskbedömning. Screeningverktyg för fall är inte nödvändigt.
  • Efter en höftfraktur, genomför en multidisciplinär omfattande geriatrisk bedömning, hantering och rehabilitering.
  • Låt en arbetsterapeut och/eller sjukgymnast/fysioterapeut se över hemmiljön hos personer med ökad fallrisk, vid återgång till hemmet.

Praktiska tips

  • Identifiera fallrisk hos personer som är inlagda på sjukhus, akuten eller öppenvård, särskilt personer som tidigare har fallit.
  • Tänk på att även yngre personer med minskad rörlighet och problem med förflyttningar och/eller med kognitiva problem kan ha fallrisk.
  • Genomför insatser för att systematiskt ta itu med identifierade fallriskfaktorer under sjukhusvistelse och slutenvård. Vid utskrivning överrapportera till kommunen (hemtjänst eller hemsjukvård).
  • Hantera riskfaktorer för fall, såsom konfusion, förflyttningsproblem eller balansproblem. Det kan även ge andra hälsovinster.

Bra att veta

Definition av fall: Fall är en oväntad händelse då en person hamnar på marken, golvet eller lägre nivå – oavsett om skada inträffar eller inte

Evidens och expertutlåtanden

Bedömningar och åtgärder som har stöd eller starkt vetenskapligt stöd nämns i inledande texter. För dessa områden finns också en mer detaljerad beskrivning.

Det som benämns som praktiska tips i programmet baseras på expertutlåtanden och studier som har använt fallriskfaktorer som mått. Även dessa praktisk tips beskrivs mer detaljerat under respektive område.