Mobilitet - åtgärder
Om du hellre lyssnar än läser har vi läst in denna sida. Se ljudfil nedan.
(Cirkatider: 0.53 Alla, 3.22 Sjukhus, 3.55 Särskilt boende, 5.00 Eget boende, Alla 5.40)
Träning
Det finns ett starkt stöd för träning som åtgärd utifrån en individuellt genomförd fallriskbedömning. På den här sidan hittar du anpassad träning utifrån sjukdom och skada (där det finns starkt stöd); Parkinsons sjukdom, stroke, höftfraktur, kognitiv funktionsnedsättning.
Det finns visst stöd för att användning av bärbara sensorer i träningsprogram för fallprevention kan öka deltagandet i träning.
Åtgärderna är uppdelade efter boendeform; sjukhus, särskilt boende eller eget boende.
Längst ned hittar du också praktiska tips om fötter och skor.
- Använd träningsprogram som inkluderar balans och funktionella övningar (ställa sig och sätta sig, stegövningar) och program som inkluderar flera typer av träning, vanligast balans- och funktionella övningar med styrketräning (samt power) och Tai Chi.
- Träningsprogram som är av högre intensitet och längd bör genomföras i en form som garanterar säkerhet och tar hänsyn till funktionella förmågor.
- Träningsprogram kan genomföras i grupp eller individuellt.
- Träningsprogram bör ledas av utbildad personal som kan anpassa övningar på lämpligt sätt till aktuell funktionell status och eventuell samsjuklighet. Dessa yrkesverksamma kan vara sjukgymnaster, fysioterapeuter, utbildade träningsinstruktörer eller likvärdig hälso- och sjukvårdspersonal. Insatser är som mest effektiva när de genomförs under ledning av utbildade instruktörer.
- Utgå från rekommendationen att varje vecka delta i 150–300 minuter av fysisk aktivitet med måttlig intensitet eller 75–150 minuter av fysisk aktivitet med hög intensitet, plus styrketräning. Varierad multikomponent fysisk aktivitet som är inriktad på funktionell balans och styrka rekommenderas tre dagar i veckan för att förbättra funktionsförmågan och förhindra fall.
- Ökad fysisk aktivitet utöver de fallförebyggande träningspassen bör uppmuntras. Endast ökad allmän fysisk aktivitet har dock inte visat sig förhindra fall.
- Använd beteendeförändringsmetoder som coachning, handledning, gruppaktivitet och lättillgängligt utbildningsmaterial för att främja beteendeförändring samt vidmakthållande.
- Upprätta en plan för uppföljning samt vidmakthållande av träning.
- För personer som löper högre risk för att falla och sköra personer rekommenderas övervakad träning eller att ha med färre deltagare i gruppen.
Sjukhus - åtgärder
- Erbjud fallförebyggande åtgärder som inkluderar säker rörlighet (mobilitet) och bedöm behov av gånghjälpmedel.
- Remittera personer med identifierad balans- och rörelseproblematik till fortsatt fallpreventiv träning efter sjukhusvistelsen. Detta bör innefatta överrapportering till ordinarie vårdkontakt som har ansvar för personens fortsatta hälsouppföljningar och fallförebyggande åtgärder.
Särskilt boende - åtgärder
- För personer som bor i särskilt boende är individualiserad övervakad träning en fallförebyggande strategi.
- Erbjud individuella kontrollerade övningar till dem som vill och kan delta. Fallprevention som sannolikt är mest effektiv innehåller en kombination av övningar, inklusive balans och styrka.
- Se även över miljön samt utbildning för personalen om fallprevention behövs.
- Träning som en enda åtgärd för att förebygga fall på särskilt boende kommer sannolikt inte att minska fall hos personer med eller utan kognitiv funktionsnedsättning men kan givetvis ha andra fördelar.
- Med tanke på den höga nivån av funktionsnedsättning i denna grupp bör ni konsultera sjukgymnast för specialiserade och skräddarsydda råd om träning och fysisk aktivitet.
- Följ upp åtgärder utifrån tidigare bedömning
Eget boende - åtgärder
- Erbjud, utöver generella rekommendationer, mer utmanande fallförebyggande träningsprogram som inkluderar mer balansutmanande och funktionella övningar minst tre gånger i veckan för personer i eget boende. Träningsprogrammen bör vara individualiserade och ökas i intensitet i minst 12 veckor och fortsatta längre för större effekt.
- När det är möjligt erbjud även Tai Chi och/eller ytterligare individualiserad progressiv styrketräning.
- Följ upp åtgärder utifrån tidigare bedömning.
Mild till måttlig Parkinsons sjukdom
Vuxna med mild till måttlig Parkinsons sjukdom och med lätt eller ingen kognitiv funktionsnedsättning bör erbjudas individualiserade träningsprogram inklusive balans- och motståndsträning.
- Erbjud träning för personer med mild till måttlig Parkinsons sjukdom så mycket som det är praktiskt möjligt. Träningen handleds av en lämpligt utbildad person, exempelvis en fysioterapeut.
- Träningens effekt när det gäller fall hos personer med mer avancerad Parkinsons sjukdom och/eller med betydande kognitiv funktionsnedsättning är osäker, men begränsade data tyder på att minimalt handledd träning kan öka risken för fall. Med tanke på konsekvenserna av en potentiell ökning av fall, rekommenderas starkt att träning som syftar till att förhindra fall hos vuxna med mer avancerad Parkinsons sjukdom och/eller med betydande kognitiv funktionsnedsättning endast utförs under handledning av kvalificerad personal.
Efter stroke
Erbjud personer som har drabbats av en stroke att delta i individualiserade träningsprogram som syftar till att förbättra balans/styrka/gång för att förhindra fall.
Efter höftfraktur
Erbjud personer som har haft en höftfraktur en individualiserad och progressiv träningsform som syftar till att förbättra rörligheten (d.v.s. att stå upp, balansera, gå, gå i trappor) som en del av en fallförebyggande strategi. För att uppnå den effekt som önskas, är det viktigt att träningen påbörjas på sjukhus och fortsätter hemma.
Kognitiv funktionsnedsättning
Erbjud personer med kognitiv funktionsnedsättning i ordinärt boende (lindrig kognitiv funktionsnedsättning och lätt till måttlig demens) ett träningsprogram för att förebygga fall.
För personer med svårare kognitiv funktionsnedsättning kan det vara nödvändigt med ledd träning i liten grupp eller individuellt. På särskilt boende bör den individanpassade träningen övervakas och vägledas av utbildad personal.
- Exempel på effektiva fristående träningsinterventioner inkluderar balansträning (till exempel Tai Chi) och multikomponentträning (motstånd + balansträning).
- Inom särskilt boende är det osannolikt att träning som ett enda tillvägagångssätt minskar fall hos personer med kognitiv funktionsnedsättning men det kan ha andra fördelar.
- På särskilt boende bör träningar utföras med samövervakning och särskild styrning.
PRAKTISKA TIPS
- Erbjud ett urval av träningsformer, under handledning eller övervakning. Det kan förbättra deltagande och följsamhet.
- När träningsuppehåll uppstår, uppmuntra personen att efteråt återvända till träningen som då bör modifieras för att säkerställa att svårighetsgraden och dosen är lämplig.
- Möjliggör sömlösa vägar för individens möjlighet till träning och säkerställ effektiva träningsformer.
- Inkludera både personens och de anhörigas perspektiv i en fallförebyggande plan för äldre personer med kognitiv funktionsnedsättning, eftersom det förbättrar följsamheten.
Fötter och skor - praktiska tips
Ge utbildning och information om säkra skor, fotproblem och fotvård till äldre personer och hänvisa dem vid behov till en fotterapeut.
Uppmuntra användningen av säkra välsittande skor med:
- klackar som är låga och fyrkantiga för förbättrad stabilitet
- en stödkrage för att förbättra stabiliteten
- sulor med bra grepp och/eller broddar för att förhindra halka
- fasta sulor för att optimera fotpositionskänslan.