FOU Logotyp

Forskningsprojekt om e-hälsa för multisjuka äldre avslutat

Vårt forskningsprojekt som syftat till att studera effekten av att implementera e-hälsa i hemmet för multisjuka äldre med komplexa behov är nu avslutat. Projektet startade 2020 och har genomförts i Eskilstuna och Trosa kommun i samverkan med regionen. Datainsamlingen, som inkluderar enkäter, dagböcker och intervjuer med patienter samt deras anhöriga, håller för närvarande på att sammanställas. Preliminära resultat förväntas vara tillgängliga i höst.

I detta fall är e-hälsa ett tekniskt hjälpmedel som placeras i hemmet för att underlätta kontinuerlig monitorering genom olika sensorer. Sensorerna anpassas efter diagnos och specifika behov. Mätningar sker i hemmet, och dessa data skickas automatiskt till vårdgivarens mottagarstation som snabbt kan ingripa om något värde avviker från det normala.

Om projektet

Forskningsprojektet har fokuserat på att undersöka hur e-hälsa kan underlätta symtommonitorering och förbättra kontakten mellan patienter och vårdgivare. Målet har varit att se om e-hälsa kan minska behovet av sjukhusvård och samtidigt förbättra egenvårdsförmåga, upplevd kontroll över sjukdomen, välbefinnande, tilltro till egen förmåga att utföra dagliga aktiviteter samt öka den dagliga aktivitetsnivån.

Hittills har en vetenskaplig artikel publicerats, baserad på en kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer med personal innan interventionen startade.

Vi ser fram emot att dela med oss av våra resultat som inkluderar både kvantitativa och kvalitativa metoder för att belysa äldre personer och deras anhöriga, samt personalens perspektiv. Vi ser även fram emot att fortsätta diskussionen om hur e-hälsa på bästa sätt kan vara ett alternativ arbetssätt i vården av äldre med komplexa behov.

>Populärvetenskaplig artikel:Implementering av egenmonitorering som arbetssätt hos multisjuka äldre personer: region och kommun i samverkan
>Implementation of Telemonitoring in Health Care: Facilitators and Barriers for Using eHealth for Older Adults with Chronic Conditions

Forskare:

Maria Liljeroos

Marina Arkkukangas

Anna Åkerberg

Läs mer om Sörmlands forskningsprojekt om distansmonitorering.