FOU Logotyp

Personcentrering avgörande vid distansmonitorering

Efter fyra års arbete är nu det länsgemensamma projektet om monitorering i hemmet hos multisjuka äldre avslutat. Både Eskilstuna och Trosa har deltagit vid olika tidpunkter. Projektet har gett flera värdefulla lärdomar och från ett forskningsperspektiv kan vi redan nu lyfta fram några centrala områden, bland annat vårdpersonalens attityder, personcentrering och att tekniken fungerar.

Vårdpersonalens attityder har visat sig spela en avgörande roll för både acceptansen och effektiviteten av monitorering i praktiken. För att säkerställa ett framgångsrikt införande av ny teknik inom vården är det därför viktigt att involvera personalen tidigt, för att skapa en gemensam förståelse och förankring. (>Article from 2022).

En vetenskaplig artikel som summerar den sista delen av projektet är inskickad till en tidskrift men det vi kan säga redan nu att det är tydligt att vissa aspekter gällande implementeringen av distansmonitorering i hemmet inte uppnåddes fullt ut. Övergripande kan vi se att en central del i resultatet handlar om personcentrering samt att tekniken som planeras att användas måste säkerställas gällande både drift och praktisk användning, utbildning och stöd är centralt och avgörande för användningen, detta inkluderar förutom den äldre personen även berörd personal samt anhöriga.

Vi vill även understryka behovet av ytterligare större undersökningar av den här typen av monitorering innan breddinförande sker, för att klargöra vilka individer och situationer där distansmonitorering är en effektiv och resurseffektiv lösning – och när det riskerar att bli en resurskrävande åtgärd.

Forskare:

Maria Liljeroos
Marina Arkkukangas
Anna Åkerberg

Läs mer om Sörmlands forskningsprojekt om distansmonitorering.