Om du hellre lyssnar än läser har vi läst in denna sida. Se ljudfil nedan.
(Cirkatider: 0.25 Alla, 1.15 Sjukhus, 1.50 Särskilt boende, 2.45 Eget boende)
Det finns starkt stöd för att inkludera läkemedelsgenomgång och lämplig utsättning av läkemedel som ökar fallrisken som en del av en multidomän åtgärd. Att se över möjlighet gällande utsättning av läkemedel som ökar fallrisken är speciellt viktigt inom särskilda boendeformer.
Åtgärderna är uppdelade efter boendeform; sjukhus, särskilt boende eller eget boende.
Det finns ett samband mellan användning av vissa läkemedel och ökad risk för fall (exempelvis smärtstillande läkemedel av opioidtyp inklusive de i plåsterform, lugnande och sömnmedel, psykofarmaka och blodtryckssänkande läkemedel). Inom all vård bör det därför finnas rutiner för genomgångar av läkemedelsbehandling och kommunikation om läkemedelsförändringar.
Beakta alltid individuella aspekter vid läkemedelsgenomgångar, exempelvis skörhet, polyfarmaci, njurfunktion, samsjuklighet, förväntad livslängd samt individuella preferenser, som en del av ett gemensamt personcentrerat beslutsfattande kring personens läkemedel.
Kommunicera eventuella läkemedelsändringar och förslag om ytterligare ändringar, såsom utsättande av smärtstillande läkemedel till personens läkare i primärvården, som en del av utskrivningen. (Se §15, kapitel 11 i Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården)
I samarbete med personen och dennes läkare, överväg att gradvis minska eller stoppa personens läkemedel som ökar fallrisk.
>Äldrekortet - med information om läkemedel
>Äldrekortet - med information om läkemedel
>Fler lathundar hittar du på Samverkanswebben/Apotekare i vården
>Läkemedel och fall (pdf)
Information kring läkemedelshantering generellt: