Nutrition - åtgärd
Om du hellre lyssnar än läser har vi läst in denna sida. Se ljudfil nedan.
(Cirkatider: 0.20 Alla, 0.50 Sjukhus, 1.24 Särskilt boende, 4.15 Eget boende)
Här hittar du åtgärder för nutrition inklusive vitamin D. Det finns starkt stöd för åtgärder för nutrition samt vitamin D på särskilt boende.
Utöver det anges nedan praktiska tips uppdelade efter boendeform, sjukhus eller eget boende.
Det övergripande målet med nutritionsbehandling är att säkerställa det totala näringsintaget (energi, protein, vätska och andra näringsämnen). Att servera god mat är i grunden det bästa sättet att förebygga undernäring och främja hälsa. Utgå från Socialstyrelsens kunskapsstöd Att förebygga och behandla undernäring. Du kan också hitta tips i foldern om Nutritionsbehandling.
Sjukhus - åtgärder nutrition
- Överväg D-vitamin som en del av läkemedelsgenomgången för personer som är i riskzonen för D-vitaminbrist. Riskgrupper är personer med lever- och njursjukdomar, personer som har dåliga möjligheter att vistas utomhus (mindre än 5–15 min exponering, fyra till sex gånger i veckan), personer med mörk hud eller som täcker huden, personer som inte äter fisk.
- Kommunicera eventuella rekommendationer till ansvarig läkare.
Särskilt boende - åtgärder nutrition
Undernäring ökar risken för fall och innan man sätter in en åtgärd är det viktigt att utreda orsaker bakom undernäringen.
Åtgärder kopplat till fall:
- Försäkra dig om ett adekvat intag av protein. Utgå från 1,2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Proteinbehovet kan dessutom öka vid t.ex. rehabilitering eller vid sarkopeni.
- Ta hjälp av dietister vid skapandet av menyer för att varje dag möta protein-och kalciumbehovet.
- Försäkra dig om ett adekvat intag av vätska. Utgå från 30 ml vätska per kilo kroppsvikt och dag. Tänk på att vid intag av normala portionsstorlekar täcks cirka hälften av vätskeintaget från maten. Intaget bör inte i huvudsak bestå av te och kaffe eftersom de även har en vätskedrivande funktion. Behovet ökar vid varmt väder, feber, diarré och kräkningar. Läs mer om vätskebrist på 1177.
- D-vitamin är central för att förebygga fall eftersom det är kopplat både till bibehållen muskelstyrka och bentäthet. Äldre personer (över 70 år) rekommenderas att ta tillskott av D-vitamin om det inte är kontraindicerat. Undvik höga månadsdoser eller megadoser av D-vitamin en gång om året eftersom de kan öka risken för fall. Läs mer på Livsmedelsverkets.se.
- Solen är den viktigaste källan till D-vitamin. I Sverige står solen för lågt på himmeln mellan oktober och april för att vi ska kunna tillgodogöra oss ljuset och på så vis tillverka D-vitamin i kroppen. Under årets mörka månader är det extra viktigt att välja en kost rik på D-vitamin. Berikade produkter som rapsolja, smör, margarin och D-vitaminberikade drycker är viktiga källor. D-vitamin förekommer naturligt i bland annat ägg, kaviar och fet fisk.
Åtgärder kopplade till undernäring:
Välj en åtgärd som passar, exempelvis berikad mat, konsistensanpassad mat, nattfasta mindre än 11 timmar, smärtbehandling, extrainsatt mellanmål, motverka ensamhet, äthjälpmedel med mera.
Faktorer som kan leda till undernäring:
- Sjukdom
- Illamående
- kräkningar
- Smärta
- Ökad eller förändrad ämnesomsättning i relation till ålder, sjukdom, organdysfunktion, kirurgi eller annan behandling
- Förvirring, oro
- Svaghet i armar och händer
- Dålig munhygien
- Tugg- och sväljproblem
Eget boende - åtgärder nutrition
Utifrån den multifaktoriella bedömningen kan nutritionsråd som inkluderar D vitamin ges.
- Om det inte är kontraindicerat, ge dagliga eller veckovisa D-vitamintillskott till äldre personer som har brist på D-vitamin eller utsätts för för lite solljus (mindre än 5–15 min exponering, fyra till sex gånger i veckan).
- Undvik höga månatliga doser eller megadoser av D-vitamin en gång om året, eftersom de har visat sig öka risken för fall.