Välkommen till FoU-bloggen! Bloggen är pausad för tillfället, men kommer kanske till liv igen så småningom.
Det primära syftet med FoU i Sörmlands blogg är att erbjuda intresserade i länet korrekt och aktuell omvärldsbevakning. Omvärldsbevakningen omfattar regionala, nationella och internationella perspektiv. I vissa inlägg berättar vi om vår egen verksamhet, i andra inlägg berättar vi vad som händer inom våra områden i vår omvärld. Det innebär inte att FoU i Sörmland står bakom, stöder eller tar ställning kring allt innehåll som delas i bloggen.
>Tillbaka till de senaste inläggen
Liv & hälsa är en folkhälsoundersökning som genomförs i samverkan mellan flera regioner. Undersökningen ger oss kunskap om den vuxna befolkningens livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. Rapporten publicerades i januari i år och vår statistiker jobbar nu med att sammanställa resultat från vår region. Men vad kan vi egentligen läsa ut av enkäten? Och vad är risk- och skyddsfaktorer?
I många av FoUiS uppdrag är forskningsetik en central och viktig del av arbetet. Forskningsetik regleras av både lagar och etiska riktlinjer och handlar om etiska normer för vilken forskning som får bedrivas och på vilket sätt. Det främsta syftet med forskningsetik är att skydda forskningspersonerna, skydda forskningens anseende och att hjälpa och stödja forskarna vid intressekonflikter och svåra avvägningar.
Att det vi äter påverkar vår hälsa är känt sedan länge. Det var även därför kostcirkeln introducerades av Folkhälsoinstitutet på 1960-talet. Idén var att den dagliga kosten skulle innehålla tillräckligt många kalorier och inkludera alla oumbärliga näringsämnen. Sedan 60-talet har kunskapen successivt ökat och Livsmedelsverket har hunnit uppdatera Kostcirkeln, som numera heter Matcirkeln, flera gånger. Den senaste uppdateringen skedde nu i vår och återspeglar behovet av växtbaserade alternativ i alla cirkelns sju olika delar.
Igår var det den internationella kvinnodagen. En dag som tyvärr fortfarande är väldigt viktig. Från början handlade dagen i första hand om kvinnlig rösträtt. Nu handlar den om kvinnors rättigheter och livsvillkor i stort. I livsvillkor ingår förstås också utsatthet för våld och trots att även män kan vara våldsutsatta och kvinnor förövare, är det en stor övervikt av manliga förövare som utsätter sina nära för våld. Statistiskt sätt utsätter män även kvinnor och barn för grövre våld.
Den nionde februari genomförde FoU i Sörmland en stor forskardag med temat Nära vård i Sörmland. Under dagen föreläste forskare om sina aktuella arbeten, som i olika grad kan kopplas till just nära vård. Exempelvis berättade de om behandling av äldre med depression, unga med komplexa behov, följeforskning, SIP och implementering. Huvudnumret för dagen var en inspirationsföreläsning med författaren och ekonomiprofessorn Micael Dahlén, som tog upp flera olika forskningsprojekt. Bland annat berättade han om kreativitet och hur viktigt det är för oss människor att utmana oss själva, för att komma ur gamla hjulspår.