Hur kan ett fall eller en fallolycka bli en ovanlig händelse? I Sörmland pågår ett arbete med att ta fram ett fallpreventionsprogram. Programmet som till stor del består av ett kunskapsstöd för evidensbaserat arbete är under utveckling och två verksamheter i kommunen och regionen kommer att vara med och testa det. Deltagare i avsnittet är Gunilla Avby, docent i pedagogik vid Stockholms universitet, Camilla Thunborg, professor vid Stockholms universitet, Susanne Nygård, leg sjukgymnast och doktorand vid Högskolan Dalarna, och Marina Arkkukangas, FoU-chef. >Länk till alla avsnitten
Forskargruppen som arbetar med just den frågan har precis fått två miljoner i samverkansbidrag från Forte! Det ska användas i det fortsatta arbetet med projektet som handlar om att utveckla former för samverkan, lärande och kunskapsutbyte mellan forskare, region, kommun och civilsamhälle för att kunna förebygga fallolyckor i praktiken.
I projektet ska ett fallpreventionsprogram som till stor del består av ett kunskapsstöd för evidensbaserat arbete utvecklas och initialt kommer två verksamheter i kommunen och regionen att vara med och testa det. En intressant fråga är hur kunskapsstödet kan användas i det förebyggande uppdrag som kommuner och regioner redan har. I nästa steg kommer civilsamhället att involveras för att testa programmet.
Forskargruppen består av Gunilla Avby, docent i pedagogik vid Stockholms universitet, camilla Thunborg, professor vid Stockholms universitet, Susanne Nygård, leg sjukgymnast och doktorand vid Högskolan Dalarna, och Marina Arkkukangas, FoU-chef.