FoU i Sörmland bedriver följeforskning kring projektet Tillsammans för barnens bästa i Sörmland. I delstudie 3 har vi nu avslutat en intervjustudie i delprojektet Barn i behov av stöd utifrån en NPF-liknande problematik samt i piloterna Barnets bästa-hjulet och samordningsfunktion, och Familjecentralsliknande arbetssätt 0–18 år.
Den preliminära analysen av intervjuerna visar mycket intressanta resultat, exempelvis att praktisk samverkan över verksamheters gränser överbryggar organisatoriska mellanrum och gör skillnad för enskilda barn och föräldrar/vårdnadshavare. Den visar också på utmaningar på lednings- och professionsnivå. Rapporten publiceras i november.
Efter fyra års arbete är nu det länsgemensamma projektet om monitorering i hemmet hos multisjuka äldre avslutat. Både Eskilstuna och Trosa har deltagit vid olika tidpunkter. Projektet har gett flera värdefulla lärdomar och från ett forskningsperspektiv kan vi redan nu lyfta fram några centrala områden, bland annat vårdpersonalens attityder, personcentrering och att tekniken fungerar. >Läs mer
Vårdpersonalens attityder har visat sig spela en avgörande roll för både acceptansen och effektiviteten av monitorering i praktiken. För att säkerställa ett framgångsrikt införande av ny teknik inom vården är det därför viktigt att involvera personalen tidigt, för att skapa en gemensam förståelse och förankring (>Article from 2022)
En vetenskaplig artikel som summerar den sista delen av projektet är inskickad till en tidskrift men det vi kan säga redan nu att det är tydligt att vissa aspekter gällande implementeringen av distansmonitorering i hemmet inte uppnåddes fullt ut. Övergripande kan vi se att en central del i resultatet handlar om personcentrering samt att tekniken som planeras att användas måste säkerställas gällande både drift och praktisk användning, utbildning och stöd är centralt och avgörande för användningen, detta inkluderar förutom den äldre personen även berörd personal samt anhöriga.
Vi vill även understryka behovet av ytterligare större undersökningar av den här typen av monitorering innan breddinförande sker, för att klargöra vilka individer och situationer där distansmonitorering är en effektiv och resurseffektiv lösning – och när det riskerar att bli en resurskrävande åtgärd. >Projektsidan
Den 17 september genomförde vi en workshop om kunskapsstödet för fallprevention . Forskarna Camilla Thunborg och Gunilla Aavby från Stockholms universitet och Marina Arkkukangas från FoU i Sörmland berättade om arbetet och deltagarna fick berätta om sidan erfarenheter av stödet och sitt fallpreventiva arbete och även testa att lösa case med hjälp av kunskapsstödet. >Läs mer om projektet
Den 9:e september inleddes utvärderingen av FaR digitalt, som omfattar alla vårdcentraler i Sörmland. Utvärderingen kommer att följa de patienter (>18 år) som förskrivs FaR digitalt under minst fem månader. Dessa patienter kommer att svara på tre enkäter som ingår i utvärderingen.
FaR med digital ingång ger möjlighet för invånarna i Sörmland, oavsett hälsotillstånd, att själva ansöka om FaR via Vårdkontakt Direkt eller 1177. FaR breddinfördes i Sörmland november 2023. Anledningen till breddinförandet är att öka nivån av fysisk aktivitet samt minska stillasittandet, vilket i sin tur främjar hälsan. FaR är en hälsofrämjande satsning som går i linje med omställningen till en god och nära vård. För att kunna dra några slutsatser om FaR via digital ingång, har forskare vid FoU i Sörmland (FoUiS) fått i uppdrag att utvärdera metoden.
Vecka 40 infaller den årliga fallpreventionsveckan. I år har Region Sörmland och FoU i Sörmland samverkat för att ta fram ett program med aktiviteter. Bland annat bjuder vi på föreläsningar av medarbetare från olika verksamheter och forskare inom ämnet, lansering av Kunskapsstödet för fallprevention samt praktiska övningar och tester. >Läs mer