FOU Logotyp

Nutrition

Om du hellre lyssnar än läser har vi läst in denna sida. Se ljudfil nedan.

Här hittar du praktiska tips för bedömningar av nutrition, inklusive vitamin D. Det har visat sig att mätningar av vitamin D-nivåer på alla som bor på särskilda boende inte är kostnadseffektivt, i stället föreslås näringsoptimering (exempelvis kalcium- och proteinrik kost), inklusive tillskott av vitamin D.


Symbolbild alla

Screena för undernäring, fetma och sarkopeni (inklusive sarkopen obesitas); för näringsbrister (D-vitamin, B12, folsyra och järn).

Bedöm D-vitaminstatus. I Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar konstateras att behandling med kalcium och D-vitamin endast bör ske vid brist och/eller vid samtidig frakturförebyggande behandling, exempelvis med bisfosfonater.

Riskbedömningen för nutrition görs genom värdering av tre bedömningspunkter:

Vid användning av Socialstyrelsens tre bedömningspunkter, som beskrivs nedan, räcker det med att patienten uppfyller en av punkterna för att indikera att man bör göra en djupare utredning av näringstillståndet.

  • Oavsiktlig viktförlust (tecken på negativ energibalans)
  • Ätsvårigheter, till exempel aptitlöshet eller tugg- och sväljningsproblem.
  • Undervikt, det vill säga BMI (Body Mass Index) mindre än 20 kg/m² (för personer under 70 år) eller BMI mindre än 22 kg/m² (för personer 70 år och äldre).

Bedöm även alkoholintag och testa för tiaminbrist vid alkoholmissbruk.

Se kriterier i Vårdhandboken eller i bilaga tre i Socialstyrelsens kunskapsstöd Att förebygga och behandla undernäring

>Länk till åtgärder för nutrition