FOU Logotyp

Nutrition

Här hittar du praktiska tips för bedömningar av nutrition, inklusive vitamin D. Det har visat sig att mätningar av vitamin D-nivåer på alla som bor på särskilda boende inte är kostnadseffektivt, i stället föreslås näringsoptimering (t.ex. kalcium- och proteinrik kost), inklusive tillskott av vitamin D.


Symbolbild alla

Screena för undernäring, fetma och sarkopeni (inklusive sarkopen obesitas); för näringsbrister (D-vitamin, B12, folsyra och järn).

Bedöm D-vitaminstatus. I Nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar konstateras att behandling med kalcium och D-vitamin bör ske endast vid brist och/eller vid samtidig frakturförebyggande behandling, t ex med bisfosfonater.

Riskbedömningen för nutrition görs genom värdering av tre bedömningspunkter:

Vid användning av Socialstyrelsens 3 bedömningspunkter, som beskrivs nedan, räcker det med att patienten uppfyller en av punkterna för att indikera att man bör göra en djupare utredning av näringstillståndet.

  • Oavsiktlig viktförlust (tecken på negativ energibalans)
  • Ätsvårigheter, till exempel aptitlöshet eller tugg- och sväljningsproblem.
  • Undervikt, det vill säga BMI (Body Mass Index) mindre än 20 kg/m² (för personer under 70 år) eller BMI mindre än 22 kg/m² (för personer 70 år och äldre).

Bedöm även alkoholintag och testa för tiaminbrist vid alkoholmissbruk.

Se kriterier i Vårdhandboken eller i bilaga tre i Socialstyrelsens kunskapsstöd Att förebygga och behandla undernäring

>Länk till åtgärder för nutrition