FOU Logotyp

Om programmet

Välkommen till det nya kunskapsstödet för fallprevention i Sörmland!

Detta kunskapsstöd är en del av ett omfattande program för att minska fall och fallskador i vår region. Vi har grundat arbetet på de senaste globala riktlinjerna, de australiska riktlinjerna och hämtat inspiration från de norska riktlinjerna för fall.

Evidens

Det här kunskapsstödet bygger på evidens och fokuserar på interventioner med fall som utfallsmått men även på expertutlåtanden och studier med riskfaktorer för fall som utfallsmått.

Du kanske inte hittar vissa metoder som är etablerade inom fallprevention i detta stöd. Det beror på att det kanske saknas tillräcklig kunskap eller att den tillgängliga kunskapen inte är tillräcklig för att inkludera dessa metoder.

Genom detta stöd kan vi bidra till att identifiera områden som behöver ytterligare utvärdering och forskning. Dessutom kan det hjälpa till att lyfta fram behovet av deimplementering – att överge metoder som inte är effektiva, kostnadseffektiva eller till och med potentiellt skadliga.

Granskning

Kunskapsstödet har granskats av experter inom området, forskare samt praktiker med olika professioner och från olika verksamheter. Utöver det har även ett antal äldre personer deltagit i granskningen. Under 2024 kommer kunskapsstödet att testas i kommuner, regionen och hos pensionärsföreningarna i Sörmland.  

Utveckling

Vi strävar efter att hålla detta kunskapsstöd uppdaterat och relevant i en tid där forskning och utveckling går framåt i rasande takt. Tekniken spelar en allt större roll och vi förväntar oss att nya metoder och arbetssätt kommer att fortsätta utvecklas.

Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att minska fall och fallskador i Sörmland.

Kunskapsstödet är framtaget av

Programmet är framtaget av FoU i Sörmland. Marina Arkkukangas FoU-chef och Lena Stenbrink kommunikatör på FoU i Sörmland har tillsammans samlat in, översatt (vid behov), anpassat och strukturerat allt material, samt kompletterat med egna broschyrer och illustrationer.

Kunskapsstödet är granskat av

Agneta Karlsson, Närvårdskoordinator Hälso- & sjukvårdsledningen, Kullbergska sjukhuset

Anna-Karin Welmer, sjukgymnast, docent och lektor

Erna Jägerström, pensionär

Eva Ekvall Hanson, Professor i fysioterapi, Lunds universitet

Frida Axberg, legitimerad dietist

Ingrid Krona, Verksamhetschef, Ögonkliniken Region Sörmland

Jessica Loayza Suarez, klinisk apotekare, Läkemedelscentrum, Region Sörmland

Karolin Jansson, Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR)

Lillemor Lundin Olsson, Senior professor i Fysioterapi, affiliering Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, Umeå universitet

Maria Bjerk, Forsker Folkehelseinstituttet/Post doktor Oslomet

Marina Arkkukangas, Sjukgymnast, FoU-chef, Doktor i Vårdvetenskap,

Mattias Damberg, Överläkare Geriatriska kliniken Akademiska Sjukhuset, Docent, Adj. Universitetslektor i Geriatrik, Inst. Folkhälsa och Vårdvetenskap vid Uppsala universitet

Michail Tonkonogi, Professor i Medicinsk vetenskap, inriktning idrottsfysiologi.

Rim Alfarra, klinisk apotekare, Läkemedelscentrum, Region Sörmland

Susanne Nygård, sjukgymnast, doktorand

Zahra Ebrahimi, Specialistsjuksköterska inom vård av äldre, medicine doktor och Lektor i omvårdnad