I den här nyhetssammanfattningen kan du läsa om fallpreventionsprojektet FallFitness, om forskningsprojektet Fallprevention och framtagandet av ett kunskapsstöd för fallprevention, om forskningsprojektet DePrevent och om ett forskningsprojekt om ehälsa. Du hittar också en lista på nya avsnitt av FoU-podden och tre rapporter för indikatorer inom Nära vård-projektet.
Vi på FoU i Sörmland önskar dig en härlig och avkopplande sommar!
Nu har vi genomfört slutkonferensen för vårt fallpreventionsprojekt FallFitness, där vi har utvecklat och testat ett unikt gruppträningsprogram lett av äldre personer. Programmet, som inkluderar tekniker för att hantera fall, bygger på en modell där äldre personer genomgår utbildning och blir licensierade tränare. Detta möjliggör ett unikt peer-led träningsformat.
I den randomiserade kontrollerade studien som genomförts under våren 2024 har bland annat utfallsmått som styrka, balans, fallteknik och fallrädsla undersökts samt upplevelser från ledare och träningsdeltagare. De preliminära resultaten ser mycket lovande ut och banar väg för fortsatt tidigt förebyggande arbete, som är en viktig del av arbetet med nära vård. >Läs mer
Forskargruppen som arbetar med just den frågan har precis fått två miljoner i samverkansbidrag från Forte! Det ska användas i det fortsatta arbetet med projektet som handlar om att utveckla former för samverkan, lärande och kunskapsutbyte mellan forskare, region, kommun och civilsamhälle för att kunna förebygga fallolyckor i praktiken.
En del av detta är att ta fram ett kunskapsstöd, se nedan. >Läs mer om det övergripande projektet.
Vi är glada att kunna rapportera framsteg i vårt stora fallpreventionsprojekt i Sörmland. Under våren 2024 har vi utvecklat ett kunskapsstöd för fallprevention, som för närvarande testas av en hemtjänstgrupp, en geriatrisk avdelning, en vårdcentral samt pensionärsföreningar i Sörmland. Detta arbete är en självklar del av vårt arbete med nära vård i Sörmland och bygger på evidensbaserade och personcentrerade arbetssätt. Utvecklingen av kunskapsstödet är en del av de aktiviteter som ska ske i det övergripande projektet (ovan). >Läs mer om kunskapsstödet
Forskningsprojektet DePrevent handlar om att undersöka om en behandling som kallas beteendeaktivering kan användas för att minska depressionssymtom och öka livskvaliteten hos äldre personer i en kommunal kontext. Beteendeaktivering går ut på att en behandlare stöttar individer i att öka lustfyllda, meningsfulla och viktiga aktiviteter såsom fysisk och social aktivering. Projektet kommer genomföras i Eskilstuna kommun med biståndshandläggare som behandlare. Behandlingen omfattar fem samtal som genomförs i deltagarnas hem. Forskningsprojektet drivs med Eskilstuna kommun som ansvarig huvudman i samarbete med forskare från FoU Sörmland. Forskare är Johnny Pellas, Sanna Tiikkaja och Marina Arkkukangas.
Vårt forskningsprojekt som syftat till att studera effekten av att implementera e-hälsa i hemmet för multisjuka äldre med komplexa behov är nu avslutat. Projektet startade 2020 och har genomförts i Eskilstuna och Trosa kommun i samverkan med regionen. Datainsamlingen, som inkluderar enkäter, dagböcker och intervjuer med patienter samt deras anhöriga, håller för närvarande på att sammanställas. Preliminära resultat förväntas vara tillgängliga i höst.
I detta fall är e-hälsa ett tekniskt hjälpmedel som placeras i hemmet för att underlätta kontinuerlig monitorering genom olika sensorer. Sensorerna anpassas efter diagnos och specifika behov. Mätningar sker i hemmet, och dessa data skickas automatiskt till vårdgivarens mottagarstation som snabbt kan ingripa om något värde avviker från det normala.
ALMA-teamet är ett akutgeriatriskt mobilt vårdteam och i det här avsnittet berättar Martina Eriksson som är sjuksköterska på Nyköpings lasarett om ALMA-teamet hon ingår i. Bland annat pratar vi om vilken typ av patienter som kan få tillgång till ALMA-teamet, hur en vanlig arbetsdag ser ut och vad som är bra med teamet. Anna Åkerberg och Lina Larsson, från FoUiS jobbar med en utvärdering av teamets arbete och de berättar om den.
I det här avsnittet pratar Sophie Josephson, som är processledare barnrättsorganisationen ECPAT, om deras arbete och om hur man kan prata med och hjälpa barn och unga som har blivit sexuellt utsatta. Även FoUiS Lina Larsson är med och pratar om ett arrangemang i oktober där ECPAT ska vara med och föreläsa.
Idet här avsnittet pratar Niklas Eriksson från SKR, Melina Blidfäldt från Socialförvaltningen i Eskilstuna med FoUiS forskningsledare Lina och Sanna om den nya socialtjänstlagen och om kartläggningen av socialtjänstens insatser som Lina och Sanna håller på med. Vad innebär egentligen den nya lagen, vilken nytta kan man ha av insatskartläggningen och vad händer i Socialförvaltningen i Eskilstuna?
I det här avsnittet berättar Johan Lindström och Patrik Nilsson från Eskilstuna kommun tillsammans med Marina Arkkukangas och Sanna Tiikkaja om arbetet med forskningsledare i Vård- och omsorgsförvaltningen. Bland annat handlar det om varför de behöver forskningsledare, vad forskningsledarna gör och förhoppningar inför en föränderlig framtid där det blir mer och mer viktigt att lägga resurserna på rätt saker.
Hur kan ett fall eller en fallolycka bli en ovanlig händelse? I Sörmland pågår ett arbete med att ta fram ett fallpreventionsprogram. Programmet som till stor del består av ett kunskapsstöd för evidensbaserat arbete är under utveckling och två verksamheter i kommunen och regionen kommer att vara med och testa det. Deltagare i avsnittet är Gunilla Avby, docent i pedagogik vid Stockholms universitet, Camilla Thunborg, professor vid Stockholms universitet, Susanne Nygård, leg sjukgymnast och doktorand vid Högskolan Dalarna, och Marina Arkkukangas, FoU-chef.
>Länk till Avsnitten på SoundCoud >Länk till alla avsnitten
Det är viktigt att vi vet att vi gör rätt saker för att nå våra mål i omställningen till Nära vård. För att underlätta detta har mätetal (indikatorer) som är kopplade till målsättningarna tagits fram. Indikatorerna kommer kontinuerligt att följas upp och vidareutvecklas under 2024-2026.
Delrapporterna nedan är sammanställda av Ali Hassan, Statistiker på FoU i Sörmland.
>Läs om indikatorerna Delrapport 1 Hälsa, vård och omsorg
>Läs om indikatorerna Delrapport 2 Tillsammans
>Läs om indikatorerna Delrapport 1 Nära