I det här avsnittet berättar projektledarna för Nära vård i Sörmland, Karolina Ehnsiö och Cajsa Åkerholm, om arbetet det första projektåret. Bland annat pratar vi om målbilden, fokusområdena, en utbildning i tjänstedesign och vad som kommer att göras framöver. >Lyssna på avsnittet
Karin är ny doktorand för området Nära vård och antagen till forskarutbildningen på Mälardalens universitet inom området arbetslivskunskap. Hon kommer att studera omställningen till Nära vård och omsorg i Sörmlands län utifrån ett praktiknära forskningsperspektiv. >Läs mer om Karins forskningsprojekt
Namn: Karin Strömqvist Bååthe
Befattning: Doktorand på FoU i Sörmland
Arbetsuppgifter: Studera omställningen till en personcentrerad nära vård och omsorg i Sörmlands län utifrån ett praktiknära forskningsperspektiv. Karins fyra delstudier syftar till att bidra till kunskap om hur omställningen till en Nära vård i Sörmland har fungerat och ge värdefulla lärdomar inför fortsatt arbete med Nära vård i Sörmland.
På gång på jobbet: spännande möten med intressenter i Regionen och skriver på en etisk ansökan
Gör på fritiden: Tränar själv och andra i judo och fallteknik
Senast lästa bok: Tolkning och reflektion – vetenskapsfilosofi och kvalitativ metod
Hur skapar vi förutsättningar för att göra individen till en jämlik partner i sin vård och omsorg? Hur formulerar vi våra riktlinjer så de ger vägledning och tydlighet men ändå alltid sätter individens fokus främst? För att omställningen till en nära vård ska kunna genomföras behöver vi ha samsyn kring hur den framtida hälso-och sjukvården ska se ut. >Läs mer
Sedan mars finns en gemensam målbild för länets kommuner och Region Sörmland. Med utgångspunkt i måbilden ordnades i början av juni en ”kick-off” för översyn av de gemensamma överenskommelser, rutiner och riktlinjer som i dag finns för det gemensamma vård-och omsorgsarbetet i Sörmland. Många av dokumenten behöver revideras, vissa kanske kommer att försvinna och nya behöver komma till.
Dokument som stöd
Målet är att det ska finnas dokument som är ett stöd i arbetet och som genomsyras av grunden i den nära vården. Personcentrering är ett viktigt ledord och samtidigt en utmaning. Hur skapar vi förutsättningar för att göra individen till en jämlik partner i sin vård och omsorg? Hur formulerar vi våra riktlinjer så de ger vägledning och tydlighet men ändå alltid sätter individens fokus främst? Hur kan vi hitta sätt att verkligen jobba tillsammans på riktigt?
Workshop som start för arbetet
I slutet av augusti hölls en workshop med representanter från olika verksamheter samt invånare från länet. Syftet var att få ett brett perspektiv kring behov i olika verksamheter för att kunna jobba tillsammans med målbilden som utgångspunkt.
Underlaget från detta arbete har sedan gått vidare till nästa fas. Arbetet leds nu av länets närvårdskoordinatorer och har delats upp i två spår, ett för Hälso-och sjukvårdsrutiner och ett för överenskommelsen Trygg hemgång och effektiv samverkan. Till sin hjälp har de utvalda personer med bred kompetens och med representation från olika huvudmän. Arbetet är omfattande och kommer att pågå under en längre tid men med kontinuerliga redovisningar till Länsstyrgruppen.
Gemensamma dokument
Målet är att ta fram gemensamma dokument som ska vara vägledande samt att identifiera behov av nya arbetssätt som i sin tur behöver utformas och testas. Det ska också tydliggöras hur och när dokumenten ska följas upp. Detta är viktigt både för att se att de följs och för att se om de gemensamma arbetssätten har önskad effekt i relation till Nära vård i Sörmland.
Vill du läsa mer om Nära vård i Sörmland: FOU (sormland.se)
En genomförd utbildningsinsats inom ramen för Nära Vård i Sörmland
I april startade en gemensam utbildning i tjänstedesign på FoUiS med hjälp av utvecklingsledare/handledare från Länsgemensamt regionalt stöd. Fokus för utbildningen utgick från perspektivet Nära vård utifrån användarnas behov. >Läs mer
I april startade en gemensam utbildning i tjänstedesign på FoUiS med hjälp av utvecklingsledare/handledare från Länsgemensamt regionalt stöd. Fokus för utbildningen utgick från perspektivet Nära vård utifrån användarnas behov. Deltog i utbildningen gjorde kommunernas lokala processledare och projektledarna för Nära vård i Sörmland tillsammans med närvårdskoordinatorer, sjukhuskoordinatorer och verksamhetsutvecklare inom primärvård.
Syftet med utbildningen var att:
Utbildningen var uppdelad i tre workshops samt två avsatta tider för gemensam avstämning. Dessutom hade deltagarna möjlighet att konsultera handledarna då behov uppstod.
Deltagarna var uppdelade i fem team, ett team per länsdel med representanter från både kommun och region samt två team som utgick från redan befintliga projekt; Tillsammans för barnen bästa och Nära vård i Sörmland.
Vid sista workshopen i september, som också var kursavslutning, redovisade teamen resultatet av sina arbeten, lärdomar och insikter samt gav feedback på arbetssättet. Goda idéer som kan vara väl värda att gå vidare med och testa lyftes.