Fall och fallrelaterade skador är ett stort hot mot äldre vuxnas hälsa och välmående. Var tredje person över 65 år faller varje år och risken för fall ökar med åldern. Trots att forskning om effektiv fallprevention är väletablerad, är implementeringen och följsamheten av dessa interventioner fortfarande en utmaning. I fallprevention, är informationsspridningen central och kunskap sprids på många olika sätt, men trots det minskar inte antalet fall och fallskador. Det kan bero på att det finns ett glapp mellan att förstå information och att överföra det till en beteendeförändring. >Läs översättning av abstract i originalartikeln
Fall och fallrelaterade skador fortsätter att vara en global utmaning och ett stort hot mot äldre personers hälsa. Specifik styrke- och balansträning är en effektiv metod för att förhindra fall hos hemmaboende äldre personer. Men det är en utmaning för vården att tillhandahålla evidensbaserade fallförebyggande metoder till en bred målgrupp, därför behövs nya modeller för att främja träning bland äldre personer.
Vi har i en studie utvärderat effekterna av det multikomponenta gruppträningsprogrammet FallFitness. Träningsgrupperna bestod av äldre personer och leddes av andra äldre personer som utbildats till licensierade FallFitness instruktörer. I utvärderingen fokuserade vi på fysisk förmåga, aktivitetsnivå, handgreppsstyrka, livskvalitet, egen fallpreventionsförmåga, rädsla för att falla och falltekniker och jämförde sedan detta med en kontrollgrupp. >Läs mer om studien kring FallFitness
Kan du få FaR digitalt?
I avsnittet 100 (!) av FoU-podden, berättar Eva-Lena Kohn, Anna Åkerberg och Serena Bauducco om FaR - Fysisk aktivitet på recept, vad det är, vem det är för och hur det fungerar. De berättar också om FaR med digital ingång via Vårdkontakt direkt, som breddinfördes 2023 och som nu ska utvärderas. Läs mer på sidan för FoU-podden.
Sörmlands kunskapsstöd för fallprevention är äntligen färdigt för användning. Kunskapsstödet är till för dig som arbetar inom socialtjänst eller hälso- och sjukvård med personer som är 65 år eller äldre. Kunskapsstödet är en del av ett omfattande program för att minska fall och fallskador i vår region. Vi har grundat arbetet på de senaste globala riktlinjerna, de australiska riktlinjerna och även hämtat inspiration från de norska riktlinjerna för fall. Det finns även sidor riktade till dig som själv är 65 år och äldre.
Lyssna på FoU-podden om socialtjänstens framtida ansvar för personer med olika beroende och/eller samsjuklighet. Och även om den nya socialtjänstlagen. Med i det här avsnittet är Madelene Buskas, enhetschef på enheten vuxna i Flens kommun, Christer Åkerlund, enhetschef vid öppenvården i Eskilstuna kommun och enhetschef för beroendemottagningen Vägen, Andreas Dahlström, Länsgemensamt regionalt stöd samt Sanna Tiikkaja och Lina Larsson som båda är forskningsledare på FoU i Sörmland. >Lyssna på avsnittet
FoU i Sörmland bedriver följeforskning kring projektet Tillsammans för barnens bästa i Sörmland. I delstudie 3 har vi nu avslutat en intervjustudie i delprojektet Barn i behov av stöd utifrån en NPF-liknande problematik samt i piloterna Barnets bästa-hjulet och samordningsfunktion, och Familjecentralsliknande arbetssätt 0–18 år.
Den preliminära analysen av intervjuerna visar mycket intressanta resultat, exempelvis att praktisk samverkan över verksamheters gränser överbryggar organisatoriska mellanrum och gör skillnad för enskilda barn och föräldrar/vårdnadshavare. Den visar också på utmaningar på lednings- och professionsnivå. Rapporten publiceras i november.
Efter fyra års arbete är nu det länsgemensamma projektet om monitorering i hemmet hos multisjuka äldre avslutat. Både Eskilstuna och Trosa har deltagit vid olika tidpunkter. Projektet har gett flera värdefulla lärdomar och från ett forskningsperspektiv kan vi redan nu lyfta fram några centrala områden, bland annat vårdpersonalens attityder, personcentrering och att tekniken fungerar. >Läs mer
Vårdpersonalens attityder har visat sig spela en avgörande roll för både acceptansen och effektiviteten av monitorering i praktiken. För att säkerställa ett framgångsrikt införande av ny teknik inom vården är det därför viktigt att involvera personalen tidigt, för att skapa en gemensam förståelse och förankring (>Article from 2022)
En vetenskaplig artikel som summerar den sista delen av projektet är inskickad till en tidskrift men det vi kan säga redan nu att det är tydligt att vissa aspekter gällande implementeringen av distansmonitorering i hemmet inte uppnåddes fullt ut. Övergripande kan vi se att en central del i resultatet handlar om personcentrering samt att tekniken som planeras att användas måste säkerställas gällande både drift och praktisk användning, utbildning och stöd är centralt och avgörande för användningen, detta inkluderar förutom den äldre personen även berörd personal samt anhöriga.
Vi vill även understryka behovet av ytterligare större undersökningar av den här typen av monitorering innan breddinförande sker, för att klargöra vilka individer och situationer där distansmonitorering är en effektiv och resurseffektiv lösning – och när det riskerar att bli en resurskrävande åtgärd. >Projektsidan
I det här avsnittet berättar Lina Larsson och Sanna Tiikkaja om sin kartläggning av socialtjänstens insatser inom området barn och unga. Bland annat pratar vi om hur de har arbetet, vad syftet med kartläggningen är och vad de hoppas att den ska få för positiva effekter. sidan för FoU-podden.
Den 17 september genomförde vi en workshop om kunskapsstödet för fallprevention . Forskarna Camilla Thunborg och Gunilla Aavby från Stockholms universitet och Marina Arkkukangas från FoU i Sörmland berättade om arbetet och deltagarna fick berätta om sidan erfarenheter av stödet och sitt fallpreventiva arbete och även testa att lösa case med hjälp av kunskapsstödet. >Läs mer om projektet
Den 9:e september inleddes utvärderingen av FaR digitalt, som omfattar alla vårdcentraler i Sörmland. Utvärderingen kommer att följa de patienter (>18 år) som förskrivs FaR digitalt. Dessa patienter kommer att svara på tre enkäter som ingår i utvärderingen.
FaR med digital ingång ger möjlighet för invånarna i Sörmland, oavsett hälsotillstånd, att själva ansöka om FaR via Vårdkontakt Direkt eller 1177. FaR breddinfördes i Sörmland november 2023. Anledningen till breddinförandet är att öka nivån av fysisk aktivitet samt minska stillasittandet, vilket i sin tur främjar hälsan. FaR är en hälsofrämjande satsning som går i linje med omställningen till en god och nära vård. För att kunna dra några slutsatser om FaR via digital ingång, har forskare vid FoU i Sörmland (FoUiS) fått i uppdrag att utvärdera metoden.
Vecka 40 infaller den årliga fallpreventionsveckan. I år har Region Sörmland och FoU i Sörmland samverkat för att ta fram ett program med aktiviteter. Bland annat bjuder vi på föreläsningar av medarbetare från olika verksamheter och forskare inom ämnet, lansering av Kunskapsstödet för fallprevention samt praktiska övningar och tester. >Läs mer
Nu har vi genomfört slutkonferensen för vårt fallpreventionsprojekt FallFitness, där vi har utvecklat och testat ett unikt gruppträningsprogram lett av äldre personer. Programmet, som inkluderar tekniker för att hantera fall, bygger på en modell där äldre personer genomgår utbildning och blir licensierade tränare. Detta möjliggör ett unikt peer-led träningsformat.
I den randomiserade kontrollerade studien som genomförts under våren 2024 har bland annat utfallsmått som styrka, balans, fallteknik och fallrädsla undersökts samt upplevelser från ledare och träningsdeltagare. De preliminära resultaten ser mycket lovande ut och banar väg för fortsatt tidigt förebyggande arbete, som är en viktig del av arbetet med nära vård. >Läs mer om projektet
Gruppträningen har genomförts i fem kommuner i Sörmland, med två till tre tränare per plats. Under sommaren och hösten kommer resultaten att färdigställas och publiceras i både populärvetenskapliga och vetenskapliga tidskrifter. Vi hoppas att dessa resultat leder till en vidareutveckling och implementering av programmet i fler kommuner i Sörmland, och att det även kan inspirera andra kommuner runt om i landet.
Med hjälp av den framtagna modellen och våra dedikerade tränare kan fallolyckor bli en sällsynt händelse, snarare än något som drabbar var tredje person över 65 år eller varannan person över 80 år.
Forskningshuvudman är Högskolan Dalarna och forskargruppen består av Marina Arkkukangas, Michail Tonkonogi, Karin Strömqvist Bååthe och Julia Hamilton. Medverkande referensgrupp är ordförande från de fyra pensionärsföreningarna i Sörmland, SPF, SKPF, PRO och RPG.
ALMA-teamet är ett akutgeriatriskt mobilt vårdteam och i det här avsnittet berättar Martina Eriksson som är sjuksköterska på Nyköpings lasarett om ALMA-teamet hon ingår i. Bland annat pratar vi om vilken typ av patienter som kan få tillgång till ALMA-teamet, hur en vanlig arbetsdag ser ut och vad som är bra med teamet. Anna Åkerberg och Lina Larsson, från FoUiS jobbar med en utvärdering av teamets arbete och de berättar om den.>Fou-podden
Vi är glada att kunna rapportera framsteg i vårt stora fallpreventionsprojekt i Sörmland. Under våren 2024 har vi utvecklat ett kunskapsstöd för fallprevention, som för närvarande testas av en hemtjänstgrupp, en geriatrisk avdelning, en vårdcentral samt pensionärsföreningar i Sörmland. Detta arbete är en självklar del av vårt arbete med nära vård i Sörmland och bygger på evidensbaserade och personcentrerade arbetssätt. Utvecklingen av kunskapsstödet är en del av de aktiviteter som ska ske i det övergripande projektet.
Kunskapsstödet riktar sig främst till personal och alla personer över 65 år, oavsett funktionsnivå och hjälpbehov. Det finns flera anledningar till att ett kunskapsstöd för fallprevention behövs:
Vi planerar att lansera kunskapsstödet under fallpreventionsveckan (vecka 40). Inbjudan till lanseringsarrangemang och andra aktiviteter kommer att skickas ut efter sommaren.
Samverkansparter:
Projektet genomförs i samverkan med Stockholms universitet och FoU i Sörmland (regionen och alla kommuner i Sörmland) och forskargruppen består av Marina Arkkukangas, Gunilla Avby, Camilla Thunborg och Susanne Nygård.
Forskningsprojektet DePrevent handlar om att undersöka om en behandling som kallas beteendeaktivering kan användas för att minska depressionssymtom och öka livskvaliteten hos äldre personer i en kommunal kontext. Beteendeaktivering går ut på att en behandlare stöttar individer i att öka lustfyllda, meningsfulla och viktiga aktiviteter såsom fysisk och social aktivering. Projektet kommer genomföras i Eskilstuna kommun med biståndshandläggare som behandlare. Behandlingen omfattar fem samtal som genomförs i deltagarnas hem. Forskningsprojektet drivs med Eskilstuna kommun som ansvarig huvudman i samarbete med forskare från FoU Sörmland.
Forskare:
Johnny Pellas, Sanna Tiikkaja och Marina Arkkukangas.
I det här avsnittet pratar Sophie Josephson, som är processledare barnrättsorganisationen ECPAT, om deras arbete och om hur man kan prata med och hjälpa barn och unga som har blivit sexuellt utsatta. Även FoUiS Lina Larsson är med och pratar om ett arrangemang i oktober där ECPAT ska vara med och föreläsa.>Sidan fou-podden.
Vårt forskningsprojekt som syftat till att studera effekten av att implementera e-hälsa i hemmet för multisjuka äldre med komplexa behov är nu avslutat. Projektet startade 2020 och har genomförts i Eskilstuna och Trosa kommun i samverkan med regionen. Datainsamlingen, som inkluderar enkäter, dagböcker och intervjuer med patienter samt deras anhöriga, håller för närvarande på att sammanställas. Preliminära resultat förväntas vara tillgängliga i höst.
I detta fall är e-hälsa ett tekniskt hjälpmedel som placeras i hemmet för att underlätta kontinuerlig monitorering genom olika sensorer. Sensorerna anpassas efter diagnos och specifika behov. Mätningar sker i hemmet, och dessa data skickas automatiskt till vårdgivarens mottagarstation som snabbt kan ingripa om något värde avviker från det normala.
Forskningsprojektet har fokuserat på att undersöka hur e-hälsa kan underlätta symtommonitorering och förbättra kontakten mellan patienter och vårdgivare. Målet har varit att se om e-hälsa kan minska behovet av sjukhusvård och samtidigt förbättra egenvårdsförmåga, upplevd kontroll över sjukdomen, välbefinnande, tilltro till egen förmåga att utföra dagliga aktiviteter samt öka den dagliga aktivitetsnivån.
Hittills har en vetenskaplig artikel publicerats, baserad på en kvalitativ studie med semistrukturerade intervjuer med personal innan interventionen startade.
Vi ser fram emot att dela med oss av våra resultat som inkluderar både kvantitativa och kvalitativa metoder för att belysa äldre personer och deras anhöriga, samt personalens perspektiv. Vi ser även fram emot att fortsätta diskussionen om hur e-hälsa på bästa sätt kan vara ett alternativ arbetssätt i vården av äldre med komplexa behov.
>Populärvetenskaplig artikel:Implementering av egenmonitorering som arbetssätt hos multisjuka äldre personer: region och kommun i samverkan
>Implementation of Telemonitoring in Health Care: Facilitators and Barriers for Using eHealth for Older Adults with Chronic Conditions
Maria Liljeroos
Marina Arkkukangas
Anna Åkerberg
Läs mer om Sörmlands forskningsprojekt om distansmonitorering.
I det här avsnittet pratar Niklas Eriksson från SKR, Melina Blidfäldt från Socialförvaltningen i Eskilstuna med FoUiS forskningsledare Lina och Sanna om den nya socialtjänstlagen och om kartläggningen av socialtjänstens insatser som Lina och Sanna håller på med. Vad innebär egentligen den nya lagen, vilken nytta kan man ha av insatskartläggningen och vad händer i Socialförvaltningen i Eskilstuna? >Läs mer och lyssna på podden
I det här avsnittet berättar Johan Lindström och Patrik Nilsson från Eskilstuna kommun tillsammans med Marina Arkkukangas och Sanna Tiikkaja om arbetet med forskningsledare i Vård- och omsorgsförvaltningen. Bland annat handlar det om varför de behöver forskningsledare, vad forskningsledarna gör och förhoppningar inför en föränderlig framtid där det blir mer och mer viktigt att lägga resurserna på rätt saker. >Länk till Avsnittet på SoundCoud >Länk till alla avsnitten
Hur kan ett fall eller en fallolycka bli en ovanlig händelse? I Sörmland pågår ett arbete med att ta fram ett fallpreventionsprogram. Programmet som till stor del består av ett kunskapsstöd för evidensbaserat arbete är under utveckling och två verksamheter i kommunen och regionen kommer att vara med och testa det. Deltagare i avsnittet är Gunilla Avby, docent i pedagogik vid Stockholms universitet, Camilla Thunborg, professor vid Stockholms universitet, Susanne Nygård, leg sjukgymnast och doktorand vid Högskolan Dalarna, och Marina Arkkukangas, FoU-chef. >Länk till alla avsnitten
Forskargruppen som arbetar med just den frågan har precis fått två miljoner i samverkansbidrag från Forte! Det ska användas i det fortsatta arbetet med projektet som handlar om att utveckla former för samverkan, lärande och kunskapsutbyte mellan forskare, region, kommun och civilsamhälle för att kunna förebygga fallolyckor i praktiken.
I projektet ska ett fallpreventionsprogram som till stor del består av ett kunskapsstöd för evidensbaserat arbete utvecklas och initialt kommer två verksamheter i kommunen och regionen att vara med och testa det. En intressant fråga är hur kunskapsstödet kan användas i det förebyggande uppdrag som kommuner och regioner redan har. I nästa steg kommer civilsamhället att involveras för att testa programmet.
Forskargruppen består av Gunilla Avby, docent i pedagogik vid Stockholms universitet, camilla Thunborg, professor vid Stockholms universitet, Susanne Nygård, leg sjukgymnast och doktorand vid Högskolan Dalarna, och Marina Arkkukangas, FoU-chef.
Här lägger vi i första hand ut innehåll som handlar om vår forskning eller våra projekt.
LinkedIn FoUiS
Här lägger vi ut i stort sett allt vi gör, så vill du vara säker på att inte missa något, följ oss här. Vi delar också relevanta inlägg från andra, både från Facebook och andra kanaler.
FoUiS på Facebook
Lyssna på vår podcast FoU-podden, där går vi lite djupare in på olika ämnen. Podden finns bland annat här på vår hemsida, på SoundCloud,på YouTube, på iTunes och på Podcaster.
På instagram lägger vi upp bilder från vår dagliga verksamhet. Vi jobbar på att bli bättre på just denna kanal.
Instagram
Vi är tyvärr inte så aktiva på Twitter, men visst innehåll delas från Instagram även på Twitter. Twitter