Igår var det den internationella kvinnodagen. En dag som tyvärr fortfarande är väldigt viktig. Från början handlade dagen i första hand om kvinnlig rösträtt. Nu handlar den om kvinnors rättigheter och livsvillkor i stort. I livsvillkor ingår förstås också utsatthet för våld och trots att även män kan vara våldsutsatta och kvinnor förövare, är det en stor övervikt av manliga förövare som utsätter sina nära för våld. Statistiskt sätt utsätter män även kvinnor och barn för grövre våld.
Ett av områdena vi arbetar med på FoU i Sörmland är satsningen RSS Kvinnofrid. RSS betyder regional stöd och samverkansstruktur för socialtjänsten. Just nu pågår diskussioner om hur det sista året av satsningen ska bli meningsfullt för Sörmland. Det är särskilt viktigt eftersom utvecklingsmedel, till bland annat kompetenshöjning och utveckling av arbetet som under många år utgått till kommuner och region, inte längre kommer att utbetalas. Det krävs att arbetet prioriteras, och då det finns många utvecklingsområden är det en svår prioritering att göra. I Sörmland och Sverige i stort förekommer fortfarande situationer där det är utmanande för barn:
Det är också fortfarande så att:
Tyvärr är våldsfrihet och frihet från sexuellt våld fortfarande en utopi, men att frågan uppmärksam är ett steg i rätt riktning. Under senare tid har bland annat diskussionen kring ”snippadomen” och uppdrag gransknings serie om hårt sex gjort att sexuell våldsutsatthet blivit aktualiserat. Det pågår också arbeten som strävar framåt, några exempel på det är att:
Det som också är hoppfullt är att tidigare års satsningar på kompetensutveckling och arbete mot våld har resulterat i många bra initiativ och satsningar. Som bland annat material från BRÅ, JÄMY, Nationellt centrum för kvinnofrid, Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck och Socialstyrelsen.
Det är också hoppfullt med alla fantastiska människor som arbetar med frågor om lika värde och våldsfrihet i kommuner, regionen och i andra verksamheter.